Bewegen is van levensbelang – het verhaal van Suus

Een jaar geleden stond Suus (52) bij de kassa van de supermarkt en dacht dat haar hart het ging begeven. “Ik kreeg geen adem en een ongelooflijke druk op mijn borst. Met pijn en moeite haalde ik een bankje buiten. Ik ging zitten en belde mijn man Sjef. Nog sneller dan een ambulance was hij ter plaatse en tegen de tijd dat we in het ziekenhuis waren, ging het eigenlijk weer goed met me. Heel bizar.”

Maar het was niet goed met Suus, wees onderzoek uit. Ze had een hartinfarct gehad en waarschijnlijk was dit zelfs de tweede. Een ‘instabiele agina pectoris’ (een hartkramp die zomaar kan opzetten) als gevolg van chemo’s en bestralingen ter behandeling van borstkanker was de oorzaak.

Beetje naïef
Suus: “Ik was er wel van op de hoogte dat er misschien ooit iets met mijn hart zou kunnen gebeuren, maar de kans was klein en als die er al was zou dit pas na een jaar of tien gebeuren was mij verteld. Ik heb dit dan ook nooit zien aankomen, en was er eigenlijk van overtuigd dat mij dit niet zou overkomen. Best naïef natuurlijk als je me dit nu vraagt.”

Want het overkwam Suus wel. En dat raakte haar en haar gezin. Maar Suus zou Suus niet zijn als ze er niet alles aan doet om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. “Sporten is nu letterlijk van levensbelang voor me. Het houdt mijn hart in goede conditie, al komt daar ook wel meer bij kijken. Ik let op mijn gewicht en probeer stress te vermijden. Al is dat laatste best een beetje lastig met een puber in huis en een eigen zaak.”

Sporten helpt
Suus is een voorbeeld voor velen. Een voorbeeld dat een hartinfarct ons allemaal kan overkomen. Allemaal. Terwijl we denken van niet. Maar Suus is ook een bewijs dat sporten helpt. In haar geval is dagelijks bewegen een noodzaak, hiermee verkleint ze de kans op herhaling.

Alert zijn op je eigen gezondheidsklachten is een duidelijke les uit dit verhaal. De eerdere klachten die Suus heeft ervaren, werden namelijk aangezien voor problemen met de slokdarm. Deze ligt dicht bij je hart en vrouwen (en huisartsen) trekken vaak een conclusie in deze richting.

“Daarom is deze Hartenactie ook zo belangrijk en ben ik ongelooflijk trots op Fit4lady dat de leden zich al zoveel jaren inzetten voor de Hartstichting. Bij mij werd de tweede keer, door snel handelen van Sjef, gelukkig wel een juiste diagnose gesteld. Maar wees gewaarschuwd. Het kan dus iedere vrouw overkomen. Ook relatief jongere vrouwen.”


Wie Suus is?
Allemaal kennen we het logo van Fit4lady, de flyers, de reclame-uitingen in de club en de verschillende acties die het jaar rond worden gehouden. Al deze communicatie bedenkt en maakt ‘De ReclameSjef’, het reclamebureau dat Suus samen met haar man Sjef runt. Naast haar werk doet Suus aan koudwaterzwemmen en traint ze bij Fit4lady Hoorn, al heeft ze inmiddels alle 15 clubs in het land al eens bezocht.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!