8 tips voor mama in shape: sporten na de bevalling

Kim Visser, mama in shape, aan het sporten met haar kind

Als kersverse moeder heb je het druk. Hoe zorg je naast je mooie nieuwe gezin dan ook nog voor jezelf. En hoe kan je weer het sporten na je bevalling oppakken om de mama in shape te worden die je wilt zijn? Kan je eigenlijk wel weer zo fit worden als je was? Ja dat kan! Met deze 8 tips voor de kersverse mama word jij fysiek én mentaal sterk, pak je het sporten na de bevalling snel op en ben je binnen no-time een mama in shape!

Sporten na je bevalling met een mama in shape programma

 1. Voel je een fysiek én mentaal sterke mama

Je merkt dat je lichaam sterker en krachtiger wordt van sporten. Ook kan je de huilbuien nu beter aan. Dit komt doordat je met sporten diverse hormonen aanmaakt die er o.a. voor zorgen dat je ontstresst. 

 1. Werk actief aan het herstel van je lichaam na de bevalling

Dit geeft jou als moeder een goed gevoel om weer te werken aan het lichaam wat je had voor de zwangerschap. Een positief zelfbeeld is ook heel wat waard!

 1. Verbeter jouw conditie

Je moet goed in shape zijn om straks achter hem/haar aan te kunnen rennen wanneer hij het op een lopen zet. 

 1. Bouw een sportroutine op

Dit helpt je om te blijven sporten. Het maakt de planning van jouw en je partner/de oppas ook een stuk makkelijker als je iedere week op hetzelfde tijdstip en dagen gaat.

 1. Creëer een ontspanningsmoment: mama-time vs me-time

Het is ontzettend belangrijk dat jij ook gewoon een mens bent. Niet alleen een moeder of een partner. Jij bent ook jij. Jij hebt ook me-time nodig. Even alles van je af laten glijden in deze drukke periode is geen overbodige luxe. 

 1. Houd je hoofd opgeruimd door fanatiek te sporten

Er is altijd een reden te vinden om niet te gaan sporten. Hoe groter de reden is, hoe meer behoefte je eraan hebt om wel te gaan. Het houd je hoofd opgeruimd!

 1. Gezond leven als gewoonte 

Maak een gewoonte van een gezond leven. Ga op vaste tijden en dagen. Ga zelfs als je even geen zin heb. Hier geef je ook je kinderen een voorbeeld waar ze hun leven lang profijt van hebben.

 1. Meer liefde voor jezelf als kersverse moeder

Als je met je eigen gezondheid bezig bent, ervaar je meer liefde voor jezelf en dat vertaalt zich ook weer in de relatie naar je kind. Een positieve mindset is precies wat je nodig hebt in de eerste jaren van het moederschap.

Blijf sporten tijdens je zwangerschap

Jouw kracht en conditie bouw je weer op na je zwangerschap en bevalling, je kan je oude niveau opnieuw behalen. Toch is dat natuurlijk niet altijd even makkelijk!

Het proces moet je de tijd gunnen zeker met je nieuwe gezinssituatie met de kleine. Daarnaast ook nog eens de vermoeidheid en hormonen die met je aan de wandel gaan. Bij de ene persoon duurt het 6 maanden, bij de ander 12 maanden. Ook is het afhankelijk hoe de zwangerschap verlopen is en of je tijdens de zwangerschap bent blijven sporten.

Het is bewezen dat je sneller weer op je oude niveau terug bent als je tijdens de zwangerschap blijft sporten. Dus doe jezelf een groot plezier: blijf sporten. Natuurlijk wel op aangepast tempo en niveau. En eenmaal bevallen: pak het dan weer stap voor stap op. 

Iedere zwangerschap een eigen herstel

Als moeder van 4 kinderen heb ik zelf meerdere malen ervaren wat er allemaal gebeurt met je lichaam als er een wondertje in je buik groeit. De één heeft meer klachten dan de ander. Ook ik had bij al mijn kinderen een totaal andere zwangerschap en bevalling. Mijn herstel is ook alle keren totaal anders. Zo herstelde ik bij mijn eerste kind supersnel en kon ik mijn trainingen opbouwen. Bij mijn zoon, mijn 4e kind, was dat toch echt een heel ander verhaal. Ik heb mij wel eens afgevraagd of ik ooit weer op mijn oude niveau terug zou kunnen komen. Met geduld, een goede opbouw en hulp van de trainsters van Fit4lady is het toch gelukt!

Waarom starten veel dames met het Mama in Shape programma?

Om weer fit te worden heb ik ten eerste met mezelf afgesproken dat het ging lukken! En dat is het begin. Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. Het is heel fijn als je goede begeleiding krijgt van de trainsters om weer rustig het trainen op te pakken en op te bouwen op het tempo die jouw lijf nodig heeft. Creëer een vast ritme in de week waarop je gaat trainen. Daarnaast kan je ook heel goed trainen samen met de kinderen Blog 5 Fitte mama motivatie: 10 leuke trainingen om thuis met je kinderen te doen. Mijn kinderen ervaren dat echt als speelkwartiertje. Hoe geweldig is dat! Ja als moeder word je al snel creatief. Het is soms wat zwaar en je wilt soms sneller resultaat zien. Wees je bewust van de tijd die het herstel nodig heeft. Geniet van je prestaties die je bereikt en van elke stap die je omhoog ziet gaan. Ook al zijn het kleine stapjes. Die momenten in de sportschool, even tijd voor jezelf is ook gewoon even heel fijn! Het was en is dus niet onmogelijk, ook niet voor jou.

Kim Visser, mama in shape, met haar kinderen aan het sporten

De eerste weken na de bevalling

De eerste weken na je bevalling of het nu je 1e of je 4e kind is, ben je vooral aan huis gekluisterd en kom je alleen buiten om met de kinderwagen of draagzak te wandelen, je andere kinderen van school te halen en misschien nog een klein boodschapje te doen. Dat is het eigenlijk wel. Je wordt geleefd door het ritme van je kleine lieve baby.

Soms vind je die kleine eigenlijk helemaal geen klein lief baby’tje en je wil gewoon slapen! Dan op een gegeven moment heb je het ritme gevonden. Je wilt weer aan de slag met jezelf!

Hier is het omslagpunt. Begin nu weer met sporten na de bevalling.

Beginnen met sporten

De doelen die je jezelf stelt als je weer begint met sporten, zijn vooral sterker en fitter worden. Houd daarbij rekening met de eventuele klachten die je hebt na de bevalling. Jouw trainster weet heel goed waar je extra op moet letten en begeleid je er doorheen.

Je kan starten met sporten 6 tot 8 weken na je bevalling met het Mama in shape programma. Houd er rekening mee tijdens het trainen dat je 9 maanden bezig geweest om het kind te laten groeien in je buik en dat je lichaam ook 9 maanden nodig heeft om te ontzwangeren. Wees blij met elke stap die je zet.

Het grotere doel: mama in shape!

Inmiddels ben ik geen kersverse moeder meer, wel ben ik een mama in shape! Mijn doel is vooral gezond zijn en goed voor mezelf zorgen, een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen en daardoor lang gelukkig en bovenal gezond leven.

Sporten maakt mij blij, zorgt dat ik mijn hoofd leeg kan maken en dat ik meer aan kan. Dit heeft zijn weerslag op mij als moeder. En hoe je tijd kan maken in ons drukke bestaan als moeder dat kan je lezen in 10 tips voor meer beweging als je jonge kinderen hebt. 
Fitte moeders: Ga aan de slag voor het grotere doel! Begin 6 weken na de bevalling met het mamma in shape programma. Start met het inplannen van een GRATIS proefles of mama in shape 

Proefles aanvraag

"(*)" geeft vereiste velden aan

Naam(*)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
 • Ontvang één dagelijkse oefening.
 • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
 • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!