7 Redenen waarom sporten tot meer succes op je werk of studie leidt

Een sportief leven gaat gepaard met ontzettend veel voordelen. Maar welke invloed heeft sporten op het succes bij je werk of studie? Toen ik in ieder geval begon met werken, tegen het einde van de jaren tachtig, was mijn werkgever niet bepaald gek op sportende werknemers. Want stel dat zij door een blessure in de ziektewet komen? Ik stel dat het tegendeel een instelling is die vele malen meer oplevert. Sporten helpt je juist succesvoller te worden in je werk of tijdens je studie. Deze zeven voordelen mag je daarbij absoluut niet missen.

Ik heb persoonlijk in mijn carrière in het bedrijfsleven vaak gezocht naar nieuw talent. Hiervoor keek ik naar wat de meest succesvolle mensen om mij heen nu precies zo succesvol maakten. Zo kon je immers inzicht krijgen in gewoontes waar ik naar op zoek ging bij anderen waarmee ik zou kunnen werken. Een van de dingen die opviel was dat de meest succesvolle collega’s veel aan beweging deden of zelfs ware liefhebbers van de sportschool, of duursporters waren. Het waren de mensen met de meeste energie, maar ook met een gezonde dosis zelfvertrouwen en lef. 

Lees ook: ‘Krachttraining voor vrouwen, dit zijn onze 8 favoriete oefeningen

Anderzijds is een voordeel van werken met sportieve mensen dat ze minder vaak ziek zijn, ze minder last van stress hebben en dat ze veelal productiever zijn dan niet-sporters. Dat is niet alleen gebleken uit wat ik heb ervaren, maar ook verschillende onderzoeken onderstrepen dergelijke uitspraken.  

Ik heb er daarom een gewoonte van gemaakt succesvolle personen te vragen naar hun sportieve voorkeuren. Als ik vraag naar welke sport ze doen blijkt dat de meeste topmensen in het bedrijfsleven sportief zijn aangelegd of in ieder geval een prioriteit maken van sport. Maar, hoe kan dat nu precies? En wat is het verband tussen succes in het dagelijkse leven en het aanhouden van een sportieve levensstijl? 

Met sporten meer succes op je werk of studie ervaren? Let op de volgende punten:

1. Sporten helpt tegen de stress van het dagelijkse leven

Sporters blijken beter te kunnen herstellen van een drukke werkdag. De productiviteit van de meeste mensen ligt gigantisch hoog: heel de dag bellen we, spenderen we tijd op het internet, nemen we informatie op, vergaderen we of klussen we aan allerlei projecten. Dat kan er nog wel eens voor zorgen dat je overprikkelt thuiskomt. Wie na een drukke werkdag helemaal tot rust wil komen, de stress van zich af wil gooien en ’s nachts het liefst doorslaapt, kan het beste gaan sporten. Want sporten helpt hierbij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld televisiekijken waar je juist weer meer prikkels door krijgt.

2. Sporten zorgt voor frisse inspiratie en creativiteit

Maar liefst zestig procent van de sporters denkt tijdens het sporten aan werk en komt zo op nieuwe ideeën. Dat blijkt uit een onderzoek dat Monsterboard al 10 jaar geleden deed over sport en carrière onder meer dan 12.000 Nederlanders.

3. Een sporter is meestal meer loopbaangericht

Tevens blijkt dat sporters iets loopbaangerichter zijn dan niet-sporters. Van de sporters ziet 32 procent de carrière als een van zijn of haar topprioriteiten of zelfs de belangrijkste topprioriteit. Bij niet-sporters is dat 27 procent.

4. Regelmatig sporten maakt minder vaak ziek

Zijn sporters vaker ziek door blessures? Integendeel. Dit geldt waarschijnlijk alleen voor topsporters en beoefenaren van riskante sporten. Sporters zijn juist minder vaak ziek. Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 5 werkdagen in het jaar afwezig door ziekte. Bij sporters is dat gemiddeld 3 dagen. Dit komt doordat een sportief leven leidt tot een fitter lichaam, verhoogde immuniteit en sneller herstel. 

5. Een sportief leven leidt tot betere prestaties

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol in Engeland wilden weten of sporten een directe invloed heeft op de prestaties op het werk. Ze onderzochten werknemers op hun prestaties en gemoedstoestand op werkdagen waarop ze tijdens de werkdag aan sport deden, bijvoorbeeld in de middagpauze. Deze vergeleken ze met de dagen waarop de zelfde werknemers niet aan sport deden. Er kwam een duidelijk verschil uit naar voren: maar liefst 79 procent van de werknemers levert betere werkprestaties in de dagen waarop ze ook sporten. Maar dat is niet alles; op sportdagen blijkt ook 72 procent van de werknemers zijn tijd effectiever in te delen.

6. Het helpt om beter om te gaan met werkdruk

Uit ditzelfde onderzoek van de Universiteit van Bristol, blijkt verder dat 74 procent van de werknemers op sportdagen beter om kan gaan met de werkdruk. Naar aanleiding van de resultaten raden de onderzoekers werkgevers aan het sporten tijdens de werkdagen te bevorderen.

7. Sporten geeft uiteraard minder overgewicht

Het gaat slecht met het gewicht van de Nederlander. Het aantal landgenoten met overgewicht is opgelopen tot meer dan de helft. Maar liefst 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen is nu te zwaar. Uiteraard helpt sporten ook bij het afvallen.

Steeds meer werkgevers zien voordelen

Steeds meer werkgevers dragen er hun steentje aan bij om de werknemers te laten sporten. Dat kan al op kleine schaal, door bijvoorbeeld stimuleren van een lunchwandeling, een tafeltennistafel in het kantoor te plaatsen, of een fitnessapparaat zoals een hometrainer/fitnessfiets. Ook kiezen steeds meer bedrijven ervoor om personeel met belastingvoordeel te laten sporten bij een fitnesscentrum via de bedrijfsfitness regeling. 

Kortom, het  blijkt maar weer, sporten levert alleen maar voordelen op en leidt tot meer succes tijdens je werk of studie.

Fit4lady vindt resultaat belangrijk, jouw resultaat wel te verstaan! Daarom maken we gebruik van cardio training in combinatie met krachttrainingstoestellen. Je traint je grote spiergroepen snel en efficiënt en werkt aan je uithoudingsvermogen. Wil je het een keer proberen? Geef je dan eens op voor een gratis proefles. Je bent van harte welkom! Volg ons daarnaast ook op sociale media, zo blijf je altijd op de hoogte en leer je nog meer leuke oefeningen!

Clubpagina - Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!