Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten van beginnende sporters

Als je voor het eerst gaat sporten maak je mogelijk dezelfde fouten als andere beginnende sporters. Vaak ga je vaak super gemotiveerd en fanatiek van start. Maar helaas na een korte periode van alles geven zakt de moed je al snel weer in de schoenen, gewoonweg omdat je verkeerd begonnen bent. Wil jij wel graag een goede start maken en je fitter en energieker voelen? Zorg er dan voor dat je niet de volgende fouten maakt!
1. Het niet hebben van een plan
Start niet zomaar zonder plan. Maak een afspraak bij een goede sportschool en vertel de sportcoach precies wat je graag wilt bereiken. Vertel ook wat je leuk vindt om te doen en welke eventuele blessures je hebt. Samen met de sportcoach maak je een realistisch plan. Evalueer dit plan vervolgens ook regelmatig. Bijvoorbeeld één keer per maand of iedere drie maanden.
Lees ook: 7 Redenen waarom sporten tot meer succes op je werk of studie leidt
Bij een goede sportschool worden coachingsgesprekken met eventuele meetmomenten ingepland zodat je de resultaten kunt bespreken en de training kunt bijstellen. Als je specifieke doelen hebt kun je jouw resultaten volgen, bijvoorbeeld door je gewicht te volgen, je vetpercentage, toename spiermassa, vochthuishouding etc. Dit alles geeft een veel completer plaatje.
2. Denken in ‘moeten!’
Je ‘moet’ sporten, je ‘moet’ de auto laten staan, je ‘moet’ 10.000 stappen zetten, je ‘moet’ wat vaker van die bank af komen. Het voelt allemaal als een verplichting, waardoor je motivatie – als je die al had – snel daalt. Een goede truc hiervoor is je doel visualiseren. Wat betekent het voor jou als je je doel hebt gehaald? Zie dat voor je. Op die manier kun je leuke, blije gevoelens koppelen aan sport. Je gaat het sporten zelf op die manier ook leuk vinden, omdat je hersenen stofjes gaan aanmaken bij het denken aan sport. Echt waar, de grootste sporthaters kunnen op die manier sportlovers worden!
Maak jouw voornemen leuk! Vind iets waar je plezier aan kan beleven om te voorkomen dat je het binnen de kortste keren allemaal niet meer ziet zitten. Gooi het ‘moeten’ weg en zoek een sportschool waar jij je thuis en prettig voelt.
3. Te zwaar en te veel trainen
Te vaak trainen van niets naar alles waardoor je lichaam niet kan herstellen. Je traint met te zware gewichten of je gaat zonder loopervaring meteen dagelijks een half uur rennen. Hierdoor ontstaan vaak blessures bij beginnende sporters. Het gevolg is dat je minder vaak kunt trainen of niet en daardoor ontstaat de kans dat je afhaakt. Hardlopers worden zo doodlopers.
Hoe bouw je je training dan wel op?
Train niet meteen elke dag, zorg ervoor dat je lichaam een dag rust krijgt om te herstellen. Daarnaast maak je een oefening nooit meer dan 10% zwaarder dan bij de vorige training. Start altijd op een niveau dat goed te doen is. Natuurlijk bespreek je dit met je coach in je coachingsgesprek om je training zo effectief mogelijk te maken zodat je de lat voor jezelf steeds weer iets kunt verhogen zonder overbelasting. Gebruik bijvoorbeeld eens apparaten op luchtdruk. De kans op blessures is hierbij kleiner omdat er geen schokbelasting ontstaat op de spieren en gewrichten.

4. Te snel resultaat verwachten
Beginners verwachten vaak te snel resultaat. Dat je vandaag start, betekent niet dat je er morgen al bent. Alle veranderingen hebben tijd nodig. Of dat nu gaat om het halen van trainingsdoelen, het aanwennen om fietsend naar je werk te gaan of ‘s ochtends te gaan hardlopen. Met tijd en doorzettingsvermogen kom je er zeker, dus geef niet op als het resultaat even op zich laat wachten.
Ook al willen we zo graag snel resultaat zien, want… resultaat motiveert!
Door te blijven trainen wordt je steeds fitter en krachtiger. Ook je rustverbranding zal zich langzaam aanpassen. Lees ook deze blog waarin je we verklappen hoeveel je kunt afvallen in twee maanden.
5. Niet volhouden
Teleurstelling opgelopen? Even uit je sportritme? Pak het zo snel mogelijk weer op! Motiveer jezelf of laat je motiveren om weer te starten. Hoe langer het duurt voordat je weer start, hoe meer energie het kost om het weer op te pakken. Misschien herken je dat wel na een vakantie; na terugkomst ga je uitstellen en daarna wordt de drempel steeds hoger. Voor je het weet zit je weer in je oude patroon. Probeer je regelmaat zo goed mogelijk vast te houden. Blijf bij je plan. Vraag hulp bij je coach!
6. Kies voor de sportschool die bij je past!
Als beginner is sporten bij een sportschool zonder begeleiding niet altijd de beste keus. Kies als starter liever voor een sportschool met een goede begeleiding en een prettige sfeer. Als je weet dat je een oefening goed uitvoert motiveert dit, bovendien haal je sneller resultaat. Een sportschool waar je goed wordt geholpen en je je veilig voelt is goud waard. Je betaalt iets meer, maar krijgt er veel voor terug. Zowel in sportplezier als in resultaten voor jezelf!
Maak niet dezelfde fouten als andere beginnende sporters en ga aan de slag met een instructrice van Fit4lady
Fit4lady vindt resultaat belangrijk, jouw resultaat wel te verstaan! Daarom maken we gebruik van krachttrainingstoestellen. Hierop train je je grote spiergroepen snel en efficiënt. Wil je het een keer proberen? Geef je dan eens op voor een gratis proefles. Je bent van harte welkom! Volg ons daarnaast ook op sociale media, zo blijf je altijd op de hoogte en leer je nog meer leuke oefeningen!
Clubpagina - Stuur een bericht
"*" geeft vereiste velden aan