3 dingen die jij nog niet wist over afvallen én sporten

Afvallen is en blijft een ding in de westerse maatschappij, in de afgelopen jaren is gebleken dat gemiddeld 49% van de volwassenen probeert af te vallen! Vooral bij vrouwen ziet men dat het hun leven kan beheersen. Maar, er zijn nog wel misvattingen. Misvattingen die makkelijk voorkomen kunnen worden.

Waar komt de drang tot afvallen (en vooral snel afvallen) vandaan? Het overgrote deel van de Nederlanders heeft eenvoudig toegang tot voedsel en maakt hierbij niet altijd gezonde keuzes. Je hersenen geven een signaal wanneer je vet en suikerrijk eten eet, vooral om je te belonen. Waarom doet je brein dat? Dat heeft te maken met voedselschaarste in het verleden: je wist in de middeleeuwen of de oertijd nooit hoe vaak je goed kon eten, dus als je kans zich voordeed om vet voedsel naar binnen te schrokken dan nam je zo veel je kon. Tegenwoordig blijven onze hersenen dopamine aanmaken bij het eten van vet eten, maar is dat eigenlijk niet zo nodig, voedsel is immers overal.

Daarbij kan niet iedereen zichzelf motiveren tot dagelijkse beweging. Hoe zorg je ervoor dat sporten wel in jouw leven past? Dat je het volhoudt en er zelfs misschien wel door afvalt? Hieronder lees je 3 dingen die je nog niet wist over afvallen en sporten!

1. Plezier leidt tot meer resultaat 

Heb jij plezier in de sport die je doet? Dat is namelijk heel belangrijk voor de resultaten die je behaalt. Hoe meer plezier jij hebt in wat je doet, hoe groter de kans is dat je het volhoudt én dus resultaten boekt.

Dat plezier kun je natuurlijk uit verschillende hoeken halen: 

  • Muziek. Houd je van sporten op muziek? Zorg dan voor een sport waarmee je beweegt op muziek. Denk aan steps, zumba of spinning. Natuurlijk draaien de meeste sportscholen wel muziek of kun je sporten met je eigen muziek, maar dat is toch anders.
  • Samen trainen. Schrijf je samen met een vriendin in bij de sportschool. Spreek af wanneer jullie gaan trainen en ga dan ook echt. Zo heb je twee vliegen in één klap: je motiveert elkaar én samen trainen is ook nog eens super gezellig!
  • Leg de lat niet te hoog. Stel haalbare doelen. En doel hoeft niet altijd in kilo’s te worden uitgedrukt. Zeker niet als het schoonheidskilo’s zijn. Denk eerder aan ‘ik wil 2x per week trainen’ en ‘over een maand wil ik zonder te hijgen bovenaan de trap staan’. Dan zie je die kilo’s vanzelf omlaag gaan!

Wat zorgt ervoor dat jij plezier hebt in sporten?

2. Van krachttraining kun je zwaarder worden

Huh, maar van sporten zou je toch moeten afvallen? Nou… ja, dat is deels waar. Als je krachttraining doet – bijvoorbeeld met dumbells of fitnessapparaten – neemt je spiermassa toe. Spiermassa is in verhouding zwaarder dan vetmassa. Dus dan neemt je totaalgewicht toe.

Het kan dus best zijn dat je in omvang slanker wordt en je je strakker voelt, maar je gewicht (nog) niet afneemt. 

Maar niet getreurd: een hogere spiermassa zorgt er wel degelijk voor dat je op termijn afvalt. Hoe hoger je spiermassa is, hoe makkelijker je vet verbrandt. Zeker in combinatie met cardio (steps, hardlopen, touwtje springen) is dit een goede manier om van je overtollige vet af te komen!

3. Voor elke 10 jaar een extra training

Met andere woorden: hoe ouder je bent, hoe vaker je moet trainen voor hetzelfde resultaat. De oorzaak hiervan is de steeds sneller afnemende spiermassa. Hoe ouder je wordt, hoe meer je moet doen om dezelfde spiermassa te behouden. 

Vanaf je 30e geldt dat voor elke 10 jaar erbij, je sportfrequentie omhoog moet. Als je 30 bent is 2x per week voldoende. Vanaf je 40e wordt dat 3x per week en vanaf je 50e is dat 4x per week. Haal jij dit gemiddelde?

Wil jij vandaag nog aan de slag met een sportieve levensstijl? Volg onze thuistrainingen eens, dan maak je direct een vliegende start, en lees ook eens deze 5 don’ts en 5 do’s omtrent gezond afvallen!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!