10 tips voor meer beweging als je jonge kinderen hebt

Het is soms zo lastig om de tijd te vinden om te sporten. Zeker als je kleine kinderen hebt. Er hoeven echter geen excuses te bestaan om jouw training over te slaan. In dit artikel geven wij jou 10 tips voor meer beweging met jonge kinderen. Zo weet je zeker dat je jouw persoonlijke workout daadwerkelijk doet om zo een fitte en energieke moeder te zijn én te blijven!


‘Hoe doe je dat toch altijd?’ Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. ‘Een eigen sportclub hebben, je kinderen, het huishouden, met vrienden afspreken en daarbij ook nog eens zelf sporten…’.
Zelf heb ik, Mariska Barrote Mondria, eigenaresse van de sportschool in Hillegom, een tweeling van 3 jaar oud en ja het is soms druk. Zonder sporten houd ik dit niet vol. Sporten is voor mij een must om mijn energie hoog te houden en mijn hoofd leeg te maken. 

Als ik niet sport word ik futloos en heb ik geen inspiratie voor andere dingen, zoals mijn gezin. Mijn meiden hebben er recht op dat ik er voor hen ben. Daarnaast krijg ik energie van het sporten die ik vervolgens aan hen kan geven. Tevens blijf ik gezond en kan ik dus voor (zeer) lange tijd mét en van hen genieten.  

Kortom ik heb baat bij sporten en maak er dan dus graag tijd voor vrij. Hierbij een aantal tips die jou helpen om ook die fitte en energieke moeder te zijn én te blijven:

1. Plan jouw sportmoment in

Elke zondag plan ik mijn week in. Wat doe ik wanneer. Zo is sporten één van de dingen die ik inplan. Als andere mensen dan vragen of ik woensdagavond kan meeten? Dan zeg ik gewoon eerlijk: ‘Nee dan kan ik niet, want dan ben ik aan het sporten’. 

En oppas? Die is altijd zo geregeld. Woensdags sport ik, vrijdags sport een vriendin. Wij passen dan om de beurt op elkaars kinderen. Dat halve uurtje 2x per week, is echt niet te veel gevraagd van een vriendin, buurvrouw of partner. 

Oh en je man kan ook wel de kinderen naar bed brengen hoor, heeft hij even quality time met ze!  

Lees ook: Drukke moeder? Onthaast je met een workout bij Fit4lady!

2. Conditie- en/of krachttraining samen met je kinderen

Als het je een dag niet lukt om te sporten, kan je samen met je kinderen bewegen. Zij fietsen, jij hardlopen. Zij in de kinderwagen, jij erachter wandelen. Een goede conditietraining!
Of gebruik je baby als gewicht: duw hem/haar boven je hoofd en laat hem/haar zakken en doe even je neus in hun buikje. Gegarandeerd lol voor twee! En als je dit een paar keer doet is het een hele goede training. Zo zijn er nog veel meer oefeningen om krachttraining te doen. 

3. Last van vergeetachtigheid? Dat is makkelijk afvallen!

We kennen het allemaal wel. Dat we weer eens wat vergeten van boven mee te nemen, terwijl we net beneden zijn. Nou hup weer naar boven met die trap. Hoe vervelend dit soms kan zijn, wees er blij mee. Het zijn toch weer een paar extra kcal die je verbrand. Dat is nog eens makkelijk afvallen!

4. Conditietraining door mee te spelen met je kinderen

Gaan je kinderen voetballen of  trampoline springen. Doe lekker mee! Hoe gekker, hoe beter voor een goede conditietraining! En je band met je kinderen wordt er nog hechter door!

5. Energiek begin van de dag

Breng je kinderen lopend of fietsend naar school of naar het kinderdagverblijf. Dit zijn die kleine beetjes die veel zoden aan de dijk zetten. Het gaat al gauw om 10x per week op en neer. Lekker even bewegen in die frisse buitenlucht. Doe het eens een maand en zie de resultaten! 

6. Naar de sportschool als je kinderen op school zijn

Vaak helpt het om in 1x door te gaan. Want als je eenmaal thuis bent, dan is de drempel om te gaan meestal groter. Kleed je ‘s ochtends gelijk in je sportkleding, kinderen naar school of naar het kinderdagverblijf en hup door naar de sportschool voor jouw personal body workout. Dan ben je om 9.30 weer thuis. En dit keer met een energy boost! Dus uiteindelijk kost het je geen tijd, maar het levert je tijd op. Want dat huis is ineens veel sneller schoon!

7. Sporten geeft energie na een lange werkdag

Eenmaal thuis… dan lokt die bank toch te veel. Pak ‘s ochtends je tas in, of de avond ervoor, en ga direct na je werk sporten. Zo houd je het langer vol en kost het je minder energie om te gaan. Bovendien heb je thuis dan actiever en is die vaatwasser nog even uit ruimen zo gepiept. Sporten geeft je energie!

8. Sporten: onderdeel van jouw leefstijl

Jij bent het grootste voorbeeld voor je kinderen. Je wilt dat je kinderen gezond zijn. Nu én later. Als je ze opvoedt dat sporten gezond is en een onderdeel van jouw leefstijl is, dan nemen zij dat automatisch over. 

9. Als sporten leuk is, dan is het laagdrempelig

Uiteraard moet je iets doen wat je leuk vindt om te doen. Daar valt en staat het mee. Zoek iets dat bij je past. Waar je met plezier naar toe gaat en waar je met plezier weer vandaan komt. Dat maakt die drempel om te gaan nóg lager. Houd je van gezelligheid? Houd je van lekker trainen? Wil je komen wanneer het jou uitkomt? Dan is Fit4lady iets voor jou. 

10. Just do it

Last but not least: Just do it! Je kan wel honderden excuses verzinnen om niet te gaan. Waarom daaraan tijd verspillen? Gewoon hup die sportschoenen aan and go!

Gun jezelf tijd. Gun jezelf een fit lichaam. Gun jezelf de ontspanning. Gun jezelf de ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Gun jezelf me-time. Gun jezelf om een vrolijke, leuke en actieve moeder te zijn. 

GUN het JEZELF!

Fit4lady is een unieke sportformule. Ongedwongen sporten met persoonlijke training en aandacht. Resultaat boeken met plezier. Zodat je in staat bent jouw doelen te behalen op een leuke manier!

Ben je ook benieuwd geworden of Fit4lady wat voor jou is? Plan dan nú jouw gratis proefles in!

Gezonder leven en meer bewegen? Eenvoudig verslaafd raken aan sport?

Schrijf je vandaag in voor de gratis 28-dagen-challenge

Fit4lady heeft voor jou de volgende challenge ontwikkeld:
  • Ontvang één dagelijkse oefening.
  • Eenvoudige trainingen: je traint gewoon thuis, op je werk of onderweg
  • In 28 dagen bouw je een ritme op. Zo krijg jij beweging in je systeem dat naar meer smaakt!