10 kilo afvallen? Zo pak je dat aan!
Wil je al een tijdje afvallen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al meerdere pogingen gedaan om af te vallen, maar niets geeft een blijvend resultaat? Misschien ben je wel bewust van de gevaren van te veel buikvet en wil je direct aan de slag! Heb jij 10 kilo afvallen als ultiem doel? Hieronder nemen wij je mee hoe je dat kan aanpakken.
Veel mensen willen afvallen en duiken er vol in. Het liefst gister nog die 10 kilo kwijt dan morgen. Maar in de praktijk werkt het niet zo. Als je geen gedragsbehoud realiseert, geven je inspanningen geen blijvend resultaat. Met andere woorden je gaat “jojo-en”. En dat is niet alleen ongunstig voor je lichaam en de proporties, het geeft ook je zelfvertrouwen een knauw. Afvallen gaat vaak gepaard met aanpassingen in bepaald gedrag. Welk gedrag dit is, is per persoon verschillend. De één beweegt te weinig, de ander eet te vet, weer een ander snoept te veel. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom iemand een kilootje meer heeft. Maar afvallen gaat altijd gepaard met gedragsverandering. Daarom hieronder een aantal stappen die kunnen helpen om deze verandering in gang te zetten.
Stap 1: Zorg ervoor dat je er klaar voor bent
Als je er zelf nog niet 100% klaar voor bent, dan weet je van tevoren al dat het ook niet gaat lukken. Op een gegeven moment denk je ‘ach dit kleine snoepje…’ of ‘dat ene wijntje dat kan heus wel’. De volgende week worden het 2 wijntjes, en voor je het weet schrik je er weer van dat het er zo ingeslopen is.
Ook gaan mensen starten met afvallen omdat de huisarts het adviseert, of omdat je partner het heeft gezegd. Dit zijn goede adviezen, maar het maakt nog niet dat JIJ het zelf ook wilt en ervoor wilt gaan. Tenslotte ben JIJ degene die het ook moet doen. Een ander doet het niet voor je. Zorg er dus voor dat je er zelf echt 100% achter staat en je er volledig klaar voor bent om de switch te maken.
Stap 2: Breng in kaart hoe je huidige beweeg- en voedingspatroon er uit ziet
Voordat je iets wil gaan veranderen, moet je weten wat je kunt veranderen. Waar gaat het mis, waar liggen verbeterpunten en wat zijn de normen voor gezond gedrag? Om dit goed in kaart te brengen, eventueel met hulp van een coach (aan te raden), kun je een gedegen plan gaan maken.
Stap 3: Maak een plan met kleine doelen
Om een goed plan te maken, moet je weten waar je valkuilen en verbeterpunten liggen. Het is verstandig om de doelstellingen klein te houden. Bijvoorbeeld: ‘ik eet geen dropjes meer in de auto als ik van mijn werk naar huis ga.’ Of, ‘om meer te bewegen neem ik de trap in plaats van de lift.’ Of, ‘ik maak afspraken met mijn coach wanneer ik kom sporten, zodat ik een stok achter de deur heb en ook echt ga.’
Zodra deze (kleine) doelstelling behaald is en ook een nieuw patroon is geworden, dan ga je de volgende doelstelling maken. Ga niet 10 doelstellingen tegelijkertijd uitvoeren, want dat is niet haalbaar en wordt het ‘moeten’. Je zult deze ‘grote’ aanpak niet volhouden en dat werkt averechts. Kleine stapjes dus!
Stap 4: 10 kilo afvallen? Focus je zelfs dan niet op de weegschaal
Leg je focus niet op de weegschaal. Soms lukt het wel om wat af te vallen en soms niet. En het kan zelfs zo zijn dat als je begint met sporten, terwijl je eerder nooit gesport hebt, je ineens aankomt. En dat is een goed teken, want dat betekent dat je meer spiermassa opbouwt en dus ook meer calorieën verbrandt in rust. Let er liever op of je favoriete broek wat losser gaat zitten.
Stap 5: Houd je grotere doel voor ogen
Bovenstaande zijn de eerste stappen die je kan nemen. Daarna is het volhouden en je grotere doel, bijvoorbeeld die 10 (of 5, of 15) kilo afvallen, in gedachten houden en ervoor gaan. Ga niet bij de pakken neerzitten als je een keertje wel hebt gesnoept of een keertje niet hebt gesport. Wees trots op jezelf dat je dit hebt erkend, het is al een hele vooruitgang dat je er nu bewust van bent. Pak je zelf op en ga er weer voor!
Stap 6: Slijp een nieuwe gewoonte in
Zoals hierboven ook beschreven staat is het beter om kleinere stappen te maken om het gedragsbehoud te garanderen. Er moet een nieuwe gewoonte ingeslepen worden en oude gewoontes moeten langzaamaan verdwijnen. Hoe dieper een bepaald gedrag ingeslepen is, hoe meer tijd het kost om deze geul te dichten en een nieuwe gezonde weg te maken. Dit heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd.
Ga voor 0.5 – 1 kilo per week
Om gezond af te vallen, is het verstandig om niet meer dan 0,5-1 kg per week af te vallen. In het begin gaat het makkelijk en is het prima vol te houden. Op een gegeven moment worden de effecten minder zichtbaar en juist dan moet je doorzetten. Het is een net als bij topsporters. Als je begint met sporten kun je heel snel steeds meer en verder, maar als je topsporter bent, wil je op de honderdste van een seconde sneller zijn. Houd hier al rekening mee voordat je gaat beginnen.
Kies voor gedragsverandering
Om 10 kilo af te vallen is het verstandig om hier zeker een half jaar voor te uit te trekken. De eerste 3 kilo zijn er binnen een maand misschien wel af, maar die andere 7 kilo vergen meer inzet en doorzettingsvermogen. Ook moet het resultaat een blijvend effect hebben. Je kunt eigenlijk pas van gedragsverandering spreken als het nieuwe gedrag langer dan 6 maanden aanhoudt en echt als een nieuwe gewoonte voelt.
Het voelt goed om voor jezelf te zorgen!
Last but not least, het voelt goed om voor jezelf te zorgen. Je krijgt er energie van, het geeft je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Het geeft je kracht en liefde. Het geeft je een fijn en fit gevoel. Je voelt je slank en sexy. Je kan het! Ga ervoor!
Wil jij alvast beginnen met sporten terwijl de sportscholen nog niet toegankelijk zijn? Dat is geweldig! Zo slaag je er namelijk zeker in om langdurig op gewicht te blijven. Begin dan eens met onze nieuwe thuistrainingen! Daarmee maak je vandaag nog een vliegende start.